O nouă „abureală” cu iz termic din partea firmei care a câştigat licitaţia de construcţie a centralei termice a Severinului

Noua centrală a Severinului a început să scoată aburi, este adevărat că nu aburi care produc agent termic, ci aburi mincinoşi, căci lucrările sunt departe de a fi gata în contextul în care, investiţia ar fi trebuit pusă în funcţiune odată cu data de 2 februarie, iar finalizarea lucrării este departe de a fi gata. Aşa că, tensiuni şi nervi- este concluzia primei întâlniri pe 2017 dintre reprezentanţii autorităţii publice locale şi investitorii care şi-au asumat acest proiect. Pentru a nu se trezi şi în iarna următoare în imposibilitatea de a furniza agent termic populaţiei, au fost convocaţi la sediul primăriei reprezentanţii firmei Alfa Ground Solutions cei care şi-au atribuit această lucrare în urma licitaţiei organizate de primărie:

screciu, draghiea, aladin

 „I-am chemat la o primă discuţie pe investitori să vedem exact în ce stadiu suntem, să vedem un grafic de execuţie al acestei lucrări care ne-a dat atâtea bătăi de cap în anii trecuţi. Eu cred că vor găsi soluţiile necesare să rezolve această problemă astfel încât să nu ne ne regăsim în situaţia de anul trecut când am dat drumul la agent termic abia pe 17 noiembrie”, a precizat Primarul Marius Screciu.

Doar că, ce s-a aflat de la adminstratorul firmei este că, acum, societatea caută să obţină un nou împrumut de la bancă deoarece, investiţia este finalizată abia în procent de 20-30%. Moment în care reprezentanţii autorităţilor locale au răbufnit. Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi a punctat faptul că:

aladin, intalnire alfa ground

„Vreţi să vă spun părerea mea? Aţi venit la licitaţie cu susţinere financiară, iar cine v-a asigurat susţinerea financiară trebuia să vă asigure şi bani să faceţi investiţia, să nu mai umblaţi pe la bănci” a tunat Aladin Georgescu.

Mădălin Stan, administratorul Alfa Ground Solutions a încercat să o scalde şi a replicat faptul că:

„Am venit şi am investit până acum 4 milioane. Eu nu îmi amoritzez investiţia doar dacă rămân la faza asta. Eu trebui să îmi aduc motoarele pentru că eu îmi amoritzez investiţia din bonusul de cogenerare. Atât! Restul, cu cât produc, cu atât vând.”

De departe cel mai grav este că nici până la această oră, firma nu are autorizaţia A.N.R.E. pentru construcţia unei centrale termice, iar Nicolae Paponiu, City Manager al Primăriei Dr. Tr. Severin a atras atenţia asupra acestui fapt şi a ce s-ar putea întâmpla la ANRE:

paponiu, alfa, stan

„Până în momentul de faţă nu aveţi autorizaţia de la A.N.R.E. , aprobarea de construire a acestui obiectiv. Asta nu ştiu în cât timp o veţi obţine. Dacă nu veţi avea acest acord o eventuală prelungire nici nu va intra în discuţie. Poate ANRE spune lasă-mă dracu cu prostia ta că nu îţi dau voie să construieşti.”

Firma construieşte practic cu pătura în cap, căci la primărie nu a ajuns un grafic al lucrărilor sau proiectul tehnic de pe care se lucrează: „Vrem şi noi să vedem ce vreţi dv. să construiţi acolo că s-ar putea să ne trezim că funţionează un an sau doi şi se duc dracu instalaţiile. Nu ne putem juca cu siguranţa severinenilor. E deja problemă de siguranţă a cetăţeanului. Acum la un an de la semnarea contractului, noi nu ştim ce vreţi dv. să construiţi acolo” a mai punctat Nicolae Paponiu.

Punctul pe „i” a fost pus de preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi. Aladin Georgescu a prezentat un punct de vedere care ar implica ce s-ar întâmpla dacă va fi prelungit termenul de punere în funcţiune a centralei, punct de vedere susţinut şi de contractul de concesiune:

aladin

„Dacă prelungim contractul din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, sunteţi de acord ca la momentul când expiră şi termenul acesta de prelungire, dacă nu sunteţi gata cu investiţia, tot ce aţi făcut până acum să intre în patrimoniul municipiului? Nici noi nu ne putem asuma prelungirea ca să ne ducem din nou până în toamnă ca să constatăm atunci că, de fapt, nu aţi făcut nimic. ”

Punctul de vedere al Preşedintelui Consiliului Judeţean a fost susţinut şi de Nicolae Paponiu cel care a dat citire contractului de concesiune:

 „Domnule preşedinte, avem aici art. 24.3 care spune că –dacă încetarea contractului se produce înainte de termen din motive imputabile concesionarului, investiţiiile realizate trec în proprietatea U.A.T. în bună stare .”

În concluzie, autorităţile au de partea lor un contract care le permite rezilierea sau prelungirea contractului din cauza condiţiilor meteorologice care nu permit continuarea lucrărilor. Cert este că, dacă, reprezentanţii autorităţii locale nu vor rupe pisica în două, severinenii vor sta din nou toată vara fără apă caldă, şi sub spectrul lipsei agentului termic în iarna viitoare.

Voica Briceag

 

13,198 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.