Operaţiune de salvare contracronometru pentru pompierii mehedinţeni. Ei au reuşit să salveze o femeie căzută în gol, într-un puţ minier, la 30 m adâncime

O tânără de 24 de ani a fost pe punctul de a-şi pierde viaţa după ce a căzut mai bine de 30 de metri în gol într-un puţ minier de la mina Baia Nouă. Femeia, de orgine cehă, se afla împreună cu familia în vizită în comuna Eibenthal unde trăieşte una dintre cele mai mari comunităţi de cehi din ţara noastră. Tânără vizita împrejurimile, iar noroc ei a fost că era însoţită de fraţii săi cei care au alertat imediat autorităţile. Turista a dorit să exploreze galeriile miniere şi a intrat într-un puţi de aproape 5 metri care comunica cu o gură de aeraj.

DSC09212

În lipsa unei surse de lumină, femeia nu a văzut unde a călcat şi s-a prăbuşit în gol mai bine de 30 de metri. Norocul fetei l-a reprezentat o bârnă de consolidare pe care a rămas agăţată. A fost conştientă până la sosirea salvatorilor.

DSC09218

Misiunea de salvare a fost una dramatică şi adurat mai bine de o oră şi jumătate. Misiunea pmpierilor a fost una deosebit de dificilă, întrucât exista pericol de surpare a marginilor puţului. Un pompier a coborât în puţ şi a reuşit să o scoată la suprafaţă pe femeie.

DSC09229

Tânăra era conştientă, cooperantă, însă cu mai multe fracturi. Un echipaj Serviciului de Ambulanţă Judeţean a preluat victima şi a transportat-o la spitalul judeţean de urgenţă din Drobeta Turnu Severin.

Femeia nu este prima victimă a minei de la Baia Nouă. Exploatarea de aici a fost închisă în anul 2006 când doi ortaci şi-au pierdut viaţa după ce puţul galeriei centrale s-a surpat peste liftul care îi cobora în subteran. A fost nevoie de mai bine de două săptămâno pentru ca trupurile minerilor să fie scose la suprafaţă. Imediat mina care aparţinea Mina Baia Noua aparţinea Societăţii Miniere Banat Anina a fost închisă. De securizarea gurilor de mină nu s-a ocupat însă nimeni, iar tragedii precum aceasta se pot întâmpla oricând.

Voica Briceag

4,305 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.