Palatul Plesa din Obirsia de Camp, reinscris in circuitul turistic. Vezi aici cui apartine initiativa

Asociația SINAPTICA anunță începerea proiectului cultural ‘Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani’, realizat în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinți și Liceul de Artă ‘I.St. Paulian’ din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul se derulează între 15 mai și 15 noiembrie 2017 și are drept scop punerea în valoare a unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleșa.

palatul plesa

Primele măsuri de punere în valoare a Palatului Pleșa sunt cele două tabere ce vor fi organizate în luna august în Obârșia de Câmp, la care sunt invitați să participe studenți arhitecți, artiști plastici și elevi ai Liceului de Artă ‘I.Șt. Paulian’ din Drobeta Turnu-Severin. Rezultatele celor două tabere vor fi prezentate publicului sub forma unei expoziții permanente de artă plastică în aer liber în curtea palatului.

Alăturăm acestui comunicat apelul deschis pentru participare la tabăra de arhitectură din perioada 1-7 august 2017 și cel pentru tabăra de artă plastică din perioada 8-13 august 2017.

Cei interesați pot să-și depună candidaturile până la 15 iunie 2017.

Pentru mai multe informații despre proiectul ‘Palatul Pleșa — neoclasic și țărani’ puteți consulta site-ul Asociației Sinaptica și pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/palatulplesa/.

Palatul neoclasic Gheorghe Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. Toate piesele componente ale clădirii au fost construite în Italia și transportate cu vasele până în Portul Gruia, de unde țăranii din zona le-au adus până la Obârșia de Câmp cu carele în asa-numita „corvoadă”, aici constructorii doar îmbinându-le. Decorațiunile interioare au fost realizate de o adevărată pleiada de pictori specialiști din Italia și Franța. Coloanele din marmură, scara interioară din mahon, șemineele și oglinzile venețiene dădeau palatului un adevărat aer franțuzesc. Centrala termică pe lemne ce încălzea întreaga clădire era unică în România acelor vremuri. Proprietarul a murit, fără moștenitori, în Paris.

castelul plesa 2

Începând cu 1948 clădirea a fost sediul unei SMT, apoi a fost cedată primăriei locale. În prezent, imobilul este nefolosit, fără ferestre, cu o porţiune din acoperiş deteriorată. Mobilierul, sistemul de încălzire centralizat, precum şi toate decoraţiunile care au putut fi desprinse au fost îndepărtate în timp, singurele elemente care mai sugerează frumuseţea construcţiei fiind suprafeţe importante din picturile murale care împodobeau pereţii şi tavanele. Construcţia nu prezintă semne vizibile de deterioare structurală, starea de conservare generală fiind relativ bună.

Voica Briceag

13,381 total views, 1 views today


un comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.