Poartă spre tărâmul lui Dumnezeu! Mehedinţiul, surprins în detaliu pe peliculă

Un ţinut fantastic, cu locuri şi oameni desprinşi parcă din altă lume. Un judeţ cu frumuseţi şi obiceiuri nealterate, cu munte, cu apă şi câmpie şi locuri aşa cum nu găseşti nicăieri în alt colţ din lumea largă. Unicitatea şi frumuseţea acestor locuri sunt de acum, la doar un click distanţă pentru cei care vor să îşi stabilească destinaţiile de vacanţă şi caută să previzioneze imagini ale unor posibile locuri unde să petreacă timp de câteva zile. Cei care au adus Mehedinţiul în lumea virtuală a imaginilor filmate şi vorbite sunt reprezentanţii Consiliului Judeţean Mehedinţi, instituţie care a finanţat producţia şi realizarea unui film de prezentare a judeţului.

Produs de reputatul regizor, Radu Tora, “The Land Beyond God’s Bridge” reuşeşte să surpindă pe peliculă judeţul la adevărata sa valoare. Filmul, vorbit în limba engleză şi subitrat în limba română a fost lansat în cadrul unui eveniment la care invitat de onoare a fost criticul de film, Irina Margareta Nistor:

“Cât de frumos şi de intens este filmat. Realmente îţi face o poftă nebună să urci în primul avion, prima maşină sau primul autocar şi să vii aici şi să vezi cu ochii tăi locurile astea care sunt altfel decât într-un film turistic, căci această producţie este mult mai mult decât atât. Este un film care are foarte mult suflet şi o imagine minunată. În plus mi-a plăcut foarte mult pentru că este vorbit în engleză şi subtitrat în română, ceea ce dă un accent altfel şi pare aşa ,ca şi cum ar fi punctul de vedere al cuiva care încă nu a fost, dar vrea să descopere judeţul Mehedinţi”a spus criticul de film Irina Margareta Nistor cu ocazia lansării filmului.

S-au filmat peste 200 de ore pentru ca la final, produsul finit să aibă fix 30 de minute. S-a filmat, primăvara, atunci când laleaua galbenă de cazane-specie unică în lume-este în floare, s-a filmat vara atunci când, obosit de căldura sufocantă, turiştii caută răcoarea muntelui. Au fost trase cadre toamna, atunci când platoul Mehedinţi devine un pastel de culori, imposibil de redat de pensula celui mai renumit pictor şi s-a filmat iarna, atunci când albul zăpezii se aşterne tăcut peste case, uliţi şi oameni. Odată lansat, filmul de prezentare al judeţului Mehedinţi, “The Land Beyond God’s Bridge” va fi disponibil în mediul online, deopotrivă pe canalul de youtube, Mehedinţi, România, precum şi pe reţelele de socializare. Filmul se doreşte a fi un veritabil ambasador al Mehedinţiului şi va fi prezentat la festivaluri naţionale şi internaţionale de film documentar, precum şi la târgurile de turism. Judeţul a reuşit să îl surpindă până şi pe regizor. Radu Tora, iniţiatorul proiectului, Europa descoperă România, a vorbit despre modul în care a descoperit judeţul, nu doar prin ochiul regizorului, ci şi al turistului:

„Sunt implicat în proiectul, Europa descoperă România, de 20 de ani, iar Mehedinţiul este unul din ele. Deocamdată, este cel mai bun. Am făcut 15 filme de prezentare, dar Mehedinţiul a ieşit cred, cel mai bine. Am reacţii foarte pozitive de la cei care au văzut filmul. Cel mai tare m-a atras Poiana Beletina. Mi-au plăcut şi cazanele, dar este o zonă foarte aglomerată, iar pe mine mă atrag zonele sălbatice. Beletina mi s-a părut unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut”, a precizat Radu Tora, realizatorul filmului.

„Nu am realizat până în acest moment cât de frumos este Mehedinţiul. Cunoşteam multe dintre locurile frumoase ale judeţului, ştiam că avem cu ce ne mândri, dar atunci când le-am văzut pe toate comprimate la un loc, am realizat că avem un judeţ extraordinar şi merită să investim în turism în judeţul Mehedinţi pentru a atrage cât mai mulţi turişti, ” a precizat şi Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.

„Un film superb, care arată încă o dată ce frumuseţi avem în judeţul Mehedinţi. Noi suntem conştienţi de ele, important este ca acest film să ajungă şi în alte zone, zone care ne-ar putea aduce turişti şi un plus valoare. Mai cred un lucru, şi anume că, fiecare mehedinţean ar trebui să îşi cunoască judeţul. Mărturisesc faptul că, în film am văzut multe locuri din judeţ pe care, eu nu le ştiam,” a precizat primarul Severinului, Marius Screciu.

Filmul a avut lansarea în sala mare de spectacole a palatului Culturii, Teodor Costescu, şi s-a bucurat de o largă participare. Evenimentul a avut loc în cadrul festivalului medieval, Drobeta, oraş de legendă.

 

Voica Briceag

 

7,268 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.