Mehedinţiul va avea unul dintre cele mai moderne sisteme de colectare şi ridicare a deşeurilor din întreaga ţară. Proiectul câştigat de Consiliul Judeţean Mehedinţi are o valoare de mai bine de 27 milioane euro. În cadrul lui s-au realizat cinci staţii de transfer de unde vor fi preluate deşeurile şi s-a construit o staţie de tratare mecano biologică unde deşeurile vor fi transferate, sortate şi mai apoi transportate la depozitul ecologic de la Izvoru Bîrzii. Toate lucrările au fost finalizate, iar acum, reuniţi în şedinţă ordinară, consilierii judeţeni au aprobat studiul de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea condiţiilor optime de delegare a gestiunii serviciilor de colectare şi transport, managementul şi operarea facilităţilor de transfer, tratare mecano biologice şi sortare a deşeurilor municipale în judeţul Mehedinţi, a documentaţiei de atribuire a contractului de concesiune a serviciilor de operare, întreţinere şi administrare a staţiei de sortare şi a Staţiei de Tratare Mecano Biologică din localitatea Malovăţ:
“Ceea ce am avut de realizat, de construit, pe proiectul pe fonduri europene, noi am realizat până în acest moment. Am terminat staţiile de transfer, am terminat inclusiv staţia de sortare şi tratare mecano-biologică. În momentul de faţă suntem în stadiul de a obţine aprobarea aproape tuturor unităţilor administrative din judeţul nostru, am aprobat şi noi astăzi în şedinţa de consiliu judeţean toată documentaţia necesară scoaterii la achiziţie publică a serviciului ”, a precizat Aladin Georgescu, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi.
Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi” are ca obiect implementarea unui sistem modern şi eficient de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, care să asigure protecţia mediului, respectarea legislaţiei europene şi creşterea nivelul serviciilor publice.
Sistemul de management al deşeurilor în judeţul Mehedinţi va presupune:
-
Împărţirea judeţului în 5 zone de gestionare a deşeurilor, cu stații de transfer la:
Orşova
Baia de Aramă
Strehaia
Vânju Mare
zona Drobeta Turnu Severin
-
Colectarea deşeurilor în sistem de 4 pubele, 1 pentru hârtie/carton, 1 pentru sticlă, 1 pentru plastic/metal şi 1 pentru restul deşeurilor.
-
Colectarea fluxurilor speciale de deşeuri:
-
Deşeuri voluminoase – containere de transfer de 15 m3;
-
Deşeuri municipale periculoase: containere închise de 6 m3;
-
-
Tratarea / eliminarea deşeurilor: Realizarea unui centru de gestionare deşeuri la Malovăţ, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, care va include:
-
1staţie pentru tratarea deşeurilor biodegradabile, în care se va trata conţinutul de fracţie umedă.
-
1staţie de sortare, în care se va trata conţinutul de reciclabile.
-
Exploatarea depozitului judeţean existent
-
Promovarea compostării în gospodării în mediul rural. În acest sens, vor fi furnizate 12.700 de compostoare casnice de 220 l.
-
Închiderea depozitelor urbane neconforme
Se va proceda la închiderea in-situ a 3 depozite urbane neconforme prin sistem de izolare, conform prevederilor legislaţiei naţionale.
Voica Briceag
6,048 total views, 1 views today