Situaţie alarmantă în Mehedinţi. Niciun târg nu are autorizaţie sanitar veterinară de funcţionare

Lipsa autorizării sanitar veterinare a târgurilor din judeţul Mehedinţi a ajuns din nou pe masa preşedintelului Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu. Ca să scape basma curată, pentru lipsa autorizării,  primarii au încercat să dea vina pe reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare despre care spun că nu le-au prezentat normele de autorizare. Pentru a nu mai lăsa loc de discuţii, preşedintele Consiliului Judeţean i-a convocat pe toţi la discuţii, mai ales în contextul în care, pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală, primarii pot obţine fonduri pentru modernizarea târgurilor şi pieţelor comunale.

aladin si sorin jianau

„Eu cred că s-a lămurit ce era de lămurit. În perioada următoare D.S.V. va comunica fiecărei primării în parte ordinul care curpinde normele de autorizare sanitar veterinară a târgurilor.  Mai departe, toţi primarii vor depune cereri de finanţare ca pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală să îşi reabiliteze târgurile şi pieţele” a precizat Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliul Judeţean Mehedinţi.

Lipsa apei curente, sau standurilor special amenajate pe sectoare, sunt principalele nereguli pentru care inspectorii sanitar veterinari nu au emis autorizaţie de funcţionare:

sorin jianau

„Prima şi  cea mai importantă condiţie pentru autorizarea unui târg sau a unei pieţe este prezenţa apei curente. Toate normele de autorizare sunt prevăzute în ordinul nr. 77  din 15.07.2015 în care sunt prezentate toate obligaţiile în vederea emiterii autorizaţiei de funcţionare sanitar veterinare, ” a declarat Sorin Jianu, director D.S.V. Mehedinţi.

De funcţionat, târgurile au funcţionat bine mersi şi în lipsa acesti autorizaţii, dar condiţiile oferite deopotrivă comercianţilor şi cumpărătorilor lasă mult de dorit. Spre exemplu, în comuna Broşteni funcţionează unul dintre cele mai mari târguri din judeţ. Sute de oameni vin aici, chiar dacă condiţiile lasă de dorit, iar marfa este întinsă direct pe pământ:

Alexandru Boruga

„Interesul nostru este să dezvoltăm participarea cetăţenilor la aceste târguri. Am făcut deja un proiect şi un studiu de fezabilitate pe care urmează să le depunem la Ministerul Dezvoltării pentru a obţine fonduri pentru modernizare. Târgul de la Broşteni este unul săptămânal, iar aici vin comercianţi şi vânzători deopotrivă din Mehedinţi şi Gorj.” a declarat Alexandru Borugă, primarul comunei Broşteni.

ion cioara

Până acum, primarii au scăpat basmna curată şi nu aplătit amenzi pentru lipsa autorizaţie de funcţionarea sanitar veterinare: „Asta ar mai fi lipsit să ne dea şi amenzi. Am fost ameninţaţi că ne închid târgurile, ni s-au dat termene de confromare, dar fără bani, e greu să faci ceva. Sperăm înscă să obţinem finanţare acum, de la guvern” a declarat Ion Cioară, primarul comunei Tâmna. După aprobarea bugetelor locale, primarii au la dispoziţie 30 de zile pentru depunerea cererilor de finanţare pentru obiectivele de investiţii de pe raza comunelor pe care le conduc.

Voica Briceag

5,022 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.