Șoferii, testați dacă au consumat droguri! Două aparate de tip drug test în dotarea polițiștilor mehedințeni

Primele teste cu aparatele care verifică dacă șoferii au consumat substanțe psihoactive au fost făcute de către polițiștii rutieri în data de 20 iulie în intervalul orar 18.00 – 22.00 și 22:00 – 05:00.  Peste 260 de autovehicule, au fost oprite în trafic pentru verificări amănunțite. 290 persoane au fost legitimate și au fost aplicate 61 de sancțiuni contravenționale, 10 dintre acestea pentru consumul de alcool, în valoare de peste 25.000 lei. Acțiunea a avut loc pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin.

Oamenii legii au reținut 12 permise de conducere și au testat cu aparatele etilotest și drugtest aproximativ 150 conducători auto. În cadrul acțiunii, în jurul orei 23.20, pe b-dul T.Vladimirescu, din municipiu, a fost oprit în trafic un tânăr de 23 ani, din com. Obârșia de Cîmp, jud.Mehedinţi, având o alcoolemie de 1,10  mg/l alcool în aerul expirat, fapt pentru care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, fapta prev. și ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal. Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinţi are în dotare două aparate marca Drager, model Drug Test 5000. Cu ajutorul acestora, polițiștii vor depista conducătorii auto care urcă la volan sub influența drogurilor.

Testarea cu Drug Test se face din probe de salivă, acesta putând detecta 6 tipuri de droguri. Dacă la testarea cu acest aparat, rezultatul a fost pozitiv, persoana va fi condusă la spital pentru recoltarea de mostre biologice care vor stabili cu exactitate substanța psihoactivă. Menționăm faptul că la testarea cu Drug Test nu este relevantă concentrația, iar Codul Penal sancționează cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă persoana aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Voica Briceag

3,634 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.