698.000 RON chirie, plătită lunar de primăria Dr. Tr. Severin. Vezi aici pentru ce

Severinenii vor primi agent termic în această iarnă, dar cu costuri mult mai mari decât anul trecut, atunci când RAAN nu intrase în faliment şi era doar în insolvenţă. Acum, asociaţia creditorilor RAAN a cerut primăriei o chirie lunară pentru închirierea echipamentelor de producţie şi transport a agentului termic, astfel încât să poată acoperi costurile cu mentenanţa echipamentelor, dar şi să aibă de unde să plătească salariile restante și, în acelaşi timp, să fie bani şi pentru plata lichidatorului, Remus Borza. După calcule minuţioase, creditorii au ajuns la concluzia că lunar vor din partea primăriei o chirie de 698.000 RON pentru echipamentele de producere a energiei termice, reţeau de transport şi distribuţie agent termic.

termo-halanga

Acestea nu sunt însă singurele cheltuieli suplimentare ale primăriei ale cărei costuri se dublează odată cu optarea pentru varianta încălzirii pe păcură, în contextul în care a fost imposibil de obţinut acordul mediului pentru repornirea termocentralei pe cărbune, întrucât instalaţia de desulfurare nu este gata nici până acum după ce s-au cheltuit la data de 31.06.2012,  341.173.335 de lei fără TVA pentru realizarea ei.

poluare-raan

Aşa că primăria nu a avut încotro şi a apelat la soluţia încălzirii pe păcură, al cărei preţ este aproape dublu, comparativ cu cărbunele. De la Termo Halânga municipalitatea a închiriat două cazane cu o capacitate de 105 tone care vor furniza agent termic oraşului pe bază de păcură, care urmează să fie achiziţionată de pe bursă. Preţul pe tona de păcură este de aproximativ 1 700 lei, imens, comparativ cu preţul cărbunelui de aproximativ 100 lei pe tonă, cu transport cu tot.

În aceste zile urmează un nou acord al asociaţiei creditorilor RAAN cu privire la termenii închirierii, iar mai apoi urmează să se ia un nou acord din partea guvernului- care va fi obţinut cel mai probabil la mijlocul lunii ocotombrie. După ce această procedură va fi finalizată, se va stabili preţul gigacaloriei plătite de populaţie iar, la începutul lunii noiembrie, caloriferele s-ar putea încălzi, deși încă nu se ştie la ce preţ.

screciu-borza-corna-popescu-la-raan

Reprezentanţii municipalităţii speră că guvernul va înţelege situaţia socială a severinenilor şi va acorda suma de bani necesară achiziţiei de combustibil, în caz contrar primăria va fi nevoită să apeleze la un împrumut. În funcţie de banii primiţi de la guvern va fi stabilit şi preţul gigacaloriei plătite de populaţie, iar conform celor precizate de primarul Seveirnului, Marius Screciu, dacă suma alocată de guvern va fi la fel cu cea alocată pentru iarna precedentă- 22 milioane lei- atunci, preţul gigacaloriei va fi subvenţionat de primărie, astfel încât populaţia va plăti aceaşi sumă ca şi anul trecut pentru gigacalorie.

Voica Briceag

 

15,507 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.