Barajul de promovare rămâne în dublă manșă

Federația Română de Fotbal menține sitemul de anul trecut pentru promovarea în cel de-al treilea eșalon. Campioanele județene se vor întrece într-un baraj tur-retur, programat pe 18 și 25 iunie, de la ora 18, ambele combatante având, câte o dată, avantajul terenului propriu. Sistemul în manșă dublă a fost reluat în vara lui 2015, după o pauză de 20 de ani. Pandurii Cerneți este în pole-position pentru a câștiga tilul de la Mehedinți.

Este oficial! Echipele județene care doresc să își facă intrarea în fotbalul național vor trebui să lupte cel puțin 180 de minute pentru un loc în eșalonul al treilea. Președintele forului județean consideră că sistemul este cel mai bun pentru toată lumea. „Sistemul de promovare oferă șanse egale pentru combatante. Am salutat ideea încă de anul trecut pentru că așa este normal. Până la mijlocul anilor 1990 se aplica sistemul acesta și, de ce să ne ferim, în felul acesta merge echipa care merită cu adevărat. Într-o singură manșă era ca la loterie. De multe ori echipele valoroase prindeau câte o zi proastă și pierdeau barajul… Sperăm ca reprezentanta Mehedințiului nu mai mergă ca mielul la tăiere. În anii trecuți așa a fost deoarece echipele din județ nu dispun de condiții financiare și e greu să te bați cu ceilalți. Până în vară așteptăm să vedem cine ne va reprezenta la baraj”, consideră Dumitru Paraschiv, președintele AJF Mehedinți.

foto deschidere

Pandurii nu vor să mai repeta greșelile din vară

Principala candidată la locul ce duce la baraj este Pandurii Cerneți, formație care și anul trecut a câștigat competiția la Mehedinți, însă nu a fost învinsă categoric de CSU Craiova 2 (0-4, 0-8). Cristi Cîrcioran, unul din cei mai experimentați panduri speră să mai fie aduși câțiva jucători pentru a avea șanse la promovare. „Dacă vom câștiga și anul acesta campionatul sperăm să îmbunătățim valoric lotul pentru a face față meciurilor de baraj. Avem experiența anului trecut și acolo e cu totul altă poveste față de ce jucăm în județ. Ar trebui aduși jucători la începutul returului pentru o omogenizare mai bună și o pregătire fizică exemplară. Faptul că și anul acesta barajul se desfășoară tur-retur este în avantajul nostru. Important este ca la ora celor două partide să avem un moral bun și să stăm bine la capitolul fizic. Contează și echipa întâlnită pentru că ați văzut că în vară am dat peste satelitul Craiovei și nu am avut replică. Totuși, indiferent că e Pandurii Cerneți sau altă echipă, ideal ar fi o promovare pentru iubitorii de fotbal din Mehedinți”, a mărturisit optarul liderului.

foto circioran 2

Paraschiv crede că încă se joacă titlul

Alb-albaștrii conduc detașat competiția județeană, după ce au reușit să nu piardă meciurile cu principalele contracandidate. Cernețiul are 11 victori, două egaluri și un insucces cu penultima clasată. Cu toate acestea, președintele forului județean spune că lupta este deschisă deoarece sistemul face ca principalele candidate să se mai întâlnească de două ori. „După prima parte a sezonului putem spune că Cernețiul e cu prima șansă, dar știți că fotbalul e imprevizibil și nu de puține ori a dat naștere la surprize. Avantajul liderului față de formațiile care încheie podiumul e de 5, respectiv 10 puncte. Sistemul cu două tururi și două retururi le pune față-n față de mai multe ori și contează mult ce se întâmplă în cele două meciuri directe pe care le vor avea. Vom vedea cine va merge în vară și dacă va găsi resursele financiare pentru a putea trece la un nivel superior. Mehedințiul are nevoie de o echipă în Liga a III-a”, a subliniat Paraschiv.

paraschiv

Două promovări în zece ani

Mehedinţiul nu este avantajat de statistică. În ultimii zece ani, barajul de promovare în cel de-al treilea eşalon a reprezentat o pălărie prea mare pentru campioanele judeţului. Astfel, rând pe rând, Unirea Vînători (2006), Pandurii Cerneţi (2007/2012/2015), Victoria Devesel (2008), Agromec Şimian (2009), Dunărea Pristol (2011) şi Recolta Dănceu (2013) au picat „examenul” pentru „C”. Doar CS Termo (2010) și Minerul Mehedinți (2014) au ieșit învingătoare din duelurile cu echipele campioane din județele vecine.

Nicu LUNGU

3,223 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.