COLEGIUL NAȚIONAL „TRAIAN”, ȘCOALĂ-PILOT PENTRU EDUCAȚIA MEDIA


       Colegiul Național „Traian” va deveni școală-pilot pentru educația media. Prestigiosul liceu severinean a fost selectat să ia parte la implementarea unui proiect inițiat de Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, care  are ca obiectiv promovarea educației media. 

      Programul de educație media va debuta chiar din semestrul al doilea al anului școlar 2020/2021. Organizatorii își propun promovarea unor concepte  de educație media ce vor fi introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor, în urma unui amplu proces de instruire a dascălilor. Astfel, profesorii de limba și literatura română, de la Colegiul Național „Traian”, vor fi inițiați în utilizarea conceptelor de educație media. Programul presupune participarea dascălilor la cursuri de formare pentru a învăța să includă, în activitatea de predare, metode și materiale de lucru specifice educației media. Potrivit proiectului, profesorii vor folosi toate acestea, la clasă, în limita a minimum 12 ore, pe parcursul unui an școlar, până în 2023.  Pentru implementarea programului, aceștia vor beneficia de asistență pe toată perioada proiectului.

      Prin acest program, se dorește ca elevii să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media. Concret, profesorii, după ce vor fi inițiați în utilizarea conceptelor educației media, vor dezvolta elevilor competențele necesare pentru a recunoaște informațiile reale și coerente promovate în mass-media, dar nu numai.

      În acest program au fost selectate să participe doar liceele care au demonstrat, de-a lungul timpului, că au capacitatea de a derula proiecte de succes. Din Mehedinți, au fost selectate două unități de învățământ. Alături de Colegiul Național „Traian”, pe lista liceelor selectate se regăsește și Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”.

     „Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de: Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.

Evelyn-Marina Urucu

Clasa a IX-a A

Colegiul Național „Traian”

1,672 total views, 2 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.