Teatru fără specatori, concert fără audienţă, fotbal fără fani. Scenarii triste pe care nimeni nu şi le doreşte. Din păcate, fotbalul din Liga 1 are parte de aşa ceva. Campionatul este al nimănui când vine vorba de tribune, iar bucuria suporterilor a rămas doar un ecou. Stadionul Municipal din Drobeta-Turnu Severin nu face rabat de la problema devenită virală pe toate arenele din România. Deşi evoluează o reprezentă a Olteniei, care se bate pentru podiumul Ligii I, interesul fanilor pentru a vedea pe viu meciurile pandurilor a fost extrem de scăzut în sezonul de toamnă.
Numărul spectatorilor la meciurile din Liga I este în continuă scădere. Multe echipe de tradiţie nu mai au stadioane, iar finanţarea este doar un cuvânt frumos. Fără rezultate, fără spectacol, fără simboluri. Pe scurt, fără motivaţie pentru fani. Lumea dă din umeri, chiar dacă mulţi spun că fotbalul nostru a rămas fără calitate. „Noi, ca români, nu mai atragem spectatorii la stadion! Numai certuri pe la televizor, echipele de tradiţie precum Rapid, U Cluj, UTA, FC Argeş sunt în ligile inferioare, Petrolul Ploieşti a intrat în insolvenţă, Craiova ştiţi prea bine relaţia fanilor cu noua echipă, la fel şi la Timişoara. Acolo sunt stadioanele care aduceau foarte mulţi spectatori. Nici la Steaua nu mai vin fanii, nu mai joacă nici măcar în Bucureşti… Pentru cei care au putere, pentru cei din Federaţie, ar trebui să fie un semnal care să le dea de gândit ce se întâmplă cu echipele de tradiţie. Nu e deloc normal modul în care au ajuns să fie tratate”, a justificat Cristi Săpunaru lipsa suporterilor de pe stadioanele din ţară.
Pandurii are un motiv justificat
Fiecare club în parte încearcă să găsească motivele şi chiar are argumentele sale. Pandurii şi-a mutat „casa” la Drobeta-Turnu Severin deoarece la Târgu-Jiu se construieşte un stadion nou. Oficialii gorjeni fac tot posibilul să creeze o punte de legătură cu spectatorii care nu au avut până în vară nicio legătură. „Deşi suntem o reprezentantă a Olteniei, faptul că nu e formaţia Severinului cred că e motivul principal al faptului că nu vin spectatori la stadion. Am sperat tot timpul că perspectiva de a avea o echipă bună de primă ligă şi, mai mult decât atât, să se bată pentru primele locuri ar trebui să genereze public la stadion. Din păcate, răspunsul nu a fost cel scontat. Le mulţumim celor care totuşi vin pentru că sunt oameni care vin etapă de etapă şi sperăm ca tot mai mulţi să le urmeze exemplul. Până când terminăm stadionul trebuie să ne mulţumim cu ce avem ”, a declarat Narcis Răducan, preşedintele Pandurilor Târgu Jiu.
Duc dorul sâmbetelor şi duminicilor de altădată
Împătimiţii fotbalului care mai vin la stadion îşi amintesc şi acum, la câteva decenii distanţă, cum se pregăteau pentru marile meciuri. Totul era o sărbătoare. Oraşele fremătau cu câteva ore înainte şi se crea o atmosferă unică, iar severinenii care au văzut pe viu şi marile meciuri ale Craiovei Maxima simt, astăzi, cel mai bine discrepanţa. „Fotbalul din România a scăzut pentru că nu mai este ardoarea, dragostea pentr sport. Am avut privilegiul de a fi în tribune la jocurile marii echipe a Universităţii Craiova şi atmosfera de atunci nu cred că va fi mai fi vreodată. Am fost la meciurile cu Kaisserslauten, Benfica, Bordeaux. Nici nu se compară cu ce e astăzi… Era un festival, era ceva de nedescris, atunci fotbalul se mânca pe pâine. Chiar şi la Severin aveam stadionul aproape plin între anii 80-90. Acum sunt meciuri la care vin 100-200 de spectatori la jocuri de Liga I”, a rememorat un suporter atmosfera boemă a fotbalului din deceniile trecute.
Dezinteresul suporterilor severineni pentru meciurile de Liga I este greu de descifrat. În condiţiile în care oraşul nu are o echipă de fotbal, evoluţiile Pandurilor Târgu Jiu merită văzute din arenă, chiar şi prin prisma suporterului neutru.
Nicu LUNGU
4,440 total views, 1 views today