Marius Screciu, primar Dr. Tr. Severin: ”În acest moment am identificat două surse de finanțare pentru construirea unei centrale termice”

Două surse de finanțare au fost identificate și prezentate de primarul Severinului, Marius Screciu, pentru construirea unei noi centrale termice care va furniza agent termic în sistem centralizat. O primă variantă ar fi fondurile guvernamentale, căci, guvernul României este dispus să asigure 85% din costurile totale ale construirii unei noi centrale prin O.U.G. 53/2019 privind finanțarea investițiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea și extinderea sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților. O altă variantă luată în calcul este aceea a finanțării asigurate din fondurile europene.  În luna octombrie va fi lansat ghidul de finanțare pe Axa 10 D Decarbonificare – finanțare 70% bani europeni și 30% fonduri de la bugetul local în vederea construirii de centrale termice care să ajute la reducerea emisiilor poluante. Indiferent de sursa de finanțare aleasă, noua centrală termică va funcționa în sistem de cogenerare:

”În funcție de prețul la gaze și prețul curentului electric produs de noua centrală, se preconizează un preț al gigacaloriei în jurul valorii de 250 lei inclusiv TVA. Ținta municplaității este ca prețul gigacaloriei să fie mai mic decât cel produs prin centrale de apartament pe gaz. Pe de altă parte nu va neglijată nici extinderea rețelei de gaze naturale la nivelul municipiului Drobeta Turnu Severin” a spus Marius Screciu.

În acest moment toate documentațiile privind reactualizarea studiului de fezabilitate și a costurilor aferente au fost reactualizate, iar pentru a grăbi lucrurile se lucrează și la documentația de atribuire care va fi încărcată în sistemul achizițiilor publice cu o clauză suspensivă-în sensul în care, lucrarea poate fi atribuită, dar va demara în momentul în care sunt și banii. Măsura a fost luată pentru a se câștiga timp prețios în ceea ce privește procedurile de licitație.

Pe de altă parte, municipalitatea nu a abandonat nici ideea extinderii rețelei de gaze naturale. Conform celor precizate de primarul Marius Screciu, municipalitatea se va implica odată cu anul viitor  în extinderea rețelei de gaze naturale la nivelul municipiului.

 

Voica Briceag

1,243 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.