Mehedinţiul are cel mai modern sistem de management al deşeurilor din ţară

Până la finalul anului 2016, Mehedinţiul va beneficia de unul dintre cele mai moderne sisteme de management integrat al deşeurilor din ţară. Pentru ca acest lucru să fie posibil s-au investit mai bine de 27 milioane euro. Proiectul este unul mai amplu care vizează realizarea mai multor obiective. Printre acestea şi realizarea unei staţii de tratare mecanică şi biologică şi a unei staţii de sortare în comuna Malovăţ.

În afară de staţia de sortare şi de tratare mecano-biologică de la Malovăţ, în cadrul proiectului s-au mai realizat 4 staţii de transfer unde vor fi preluate containerele cu deşeuri şi se închid 3 depozite neconforme. De asemnea, s-au achiziţionat mai multe maşini pentru preluarea şi transportul containerelor cu deşeuri, dar şi câteva mii de pubele şi containere. Totodată, prin realizarea acestui proiect se vor crea cel puţin 60 de locuri de muncă.”, a declarat Aladin Georgescu, Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi

44

 

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi”, este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu” (POS Mediu) – Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 1 „Dezvoltarea Sistemelor Integrate de Management al Deseurilor si Extinderea Infrastructurii de Management al Deşeurilor”, derulat începând cu data de 22.08.2013, cu finalizare la data de 31.12.2015, având o valoare de 97.094.421 lei, din care 72.620.476 lei valoare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Statie sortare Malovat (3)

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Mehedinţi” are ca obiect implementarea unui sistem modern şi eficient de gestionare a deşeurilor la nivel judeţean, care să asigure protecţia mediului, respectarea legislaţiei europene şi creşterea nivelul serviciilor publice. Proiectul include:

-Colectarea deşeurilor menajere din  gospodării, a deşeurilor din comerţ, industrii şi instituţii publice similare celor menajere, a deşeurilor din grădini şi parcuri, a deşeurilor din pieţe şi a deşeurilor stradale;

-Transportul deşeurilor municipale colectate la cele 4 staţii de transfer, apoi la noul centru de management al deşeurilor de la Malovăţ. Aici deşeurile reciclabile colectate selectiv vor fi supuse unei noi sortări în vederea valorificării şi reciclării.

-Obţinerea de compost din tratarea fracţiei umede (biodegradabile) la noua staţie din Malovăţ şi, în mod individual, în gospodăriile din mediul rural ;

-Eliminarea reziduurilor la depozitul existent din Drobeta Turnu Severin şi închiderea a trei depozite neconforme existente.

Statie sortare Malovat (4)

Sistemul de management al deşeurilor în judeţul Mehedinţi presupune:

Împărţirea judeţului în 5 zone de gestionare a deşeurilor, cu stații de transfer la:

Orşova

Baia de Aramă

Strehaia

Vânju Mare

zona Drobeta Turnu Severin

Statie transfer Vânju Mare
Statie transfer Vânju Mare. Sursa foto: gds.ro

Colectarea deşeurilor în sistem de 4 pubele, 1 pentru hârtie/carton, 1 pentru sticlă, 1 pentru plastic/metal şi 1 pentru restul deşeurilor.

Colectarea fluxurilor speciale de deşeuri:

Deşeuri voluminoase – containere de transfer de 15 m3;

Deşeuri municipale periculoase: containere închise de 6 m3;

Tratarea / eliminarea deşeurilor: Realizarea unui centru de gestionare deşeuri la Malovăţ, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, care va include:

-1 staţie pentru tratarea deşeurilor biodegradabile, în care se va trata conţinutul de fracţie umedă.

– 1 staţie de sortare, în care se va trata conţinutul de reciclabile.

– Exploatarea depozitului judeţean existent

– Promovarea compostării în gospodării în mediul rural. În acest sens, vor fi furnizate 12.700 de compostoare casnice de 220 l.

– Închiderea depozitelor urbane neconforme

Se va proceda la închiderea in-situ a 3 depozite urbane neconforme prin sistem de izolare, conform prevederilor legislaţiei naţionale.Sistemul de management al deşeurilor în judeţul Mehedinţi va presupune:

Împărţirea judeţului în 5 zone de gestionare a deşeurilor, cu stații de transfer la:

Orşova

Baia de Aramă

Strehaia

Vânju Mare

zona Drobeta Turnu Severin

Colectarea deşeurilor în sistem de 4 pubele, 1 pentru hârtie/carton, 1 pentru sticlă, 1 pentru plastic/metal şi 1 pentru restul deşeurilor.

Colectarea fluxurilor speciale de deşeuri:

Deşeuri voluminoase – containere de transfer de 15 m3;

Deşeuri municipale periculoase: containere închise de 6 m3;

Tratarea / eliminarea deşeurilor: Realizarea unui centru de gestionare deşeuri la Malovăţ, în apropiere de Drobeta Turnu Severin, care va include:

1 staţie pentru tratarea deşeurilor biodegradabile, în care se va trata conţinutul de fracţie umedă.

1 staţie de sortare, în care se va trata conţinutul de reciclabile.

Exploatarea depozitului judeţean existent

Promovarea compostării în gospodării în mediul rural. În acest sens, vor fi furnizate 12.700 de compostoare casnice de 220 l.

Închiderea depozitelor urbane neconforme

Se va proceda la închiderea in-situ a 3 depozite urbane neconforme prin sistem de izolare, conform prevederilor legislaţiei naţionale.

55

9,384 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.