Natura între profesiune și magie! Prezentare organizată de reprezentanții Parcului Național Domogled Valea Cernei

Parcul Național Domogled-Valea Cernei a fost înființat în 1990, dar preocupările în ceea ce privește ocrotirea naturii în acest spațiu sunt mult mai vechi. Alexandru Borza în 1932 este cel care a concretizat pentru prima oară într-un cadru legislativ și informal favorabil conservării naturii și stabilirea primelor rezervații științifice de pe teritoriul României. Statutul de parc national, îi conferă acestuia dreptul și obligația de conservare a biodiversității și de dezvoltare durabilă a turismului, ținând cont totodată de unicitatea peisajelor și a comunităților de pe suprafața parcului.

Parcul Național Domogled-Valea Cernei este unicul parc național care înglobează un întreg bazin hidrografic nu doar un singur masiv montan. În arealul ariei naturale protejate întâlnim:

-peşteri termale unice în România şi foarte rare pe glob caracterizate de condiţii climatice asemânătoare celor din climatul tropical,

-comunităţi locale interesate de a oferi celor interesaţi de tradiţie şi cultură o experienţă inedită,

-floră şi faună diversificată cu specii endemice, periclitate rare și vulnerabile.

-Parcul Național Domogled-Valea Cernei reprezintăun eșantion unic al făgetelor alpine, apoi o adevărată simfonie a calcarului, o armonie între stâncă și ambianța care o cucerește.

Compartimentul de educație ecologică, în anul 2019 se implică în organizarea de întâlniri dintre elevi și persoane a căror experiență, realizari profesionale și influență publică sunt strâns legate de zona Herculane-Valea Cernei.Această activitate a demarat ieri 30 ianuarie cu evenimentul ”Natura de la profesiune la magie” desfășurat la Centrul de Vizitare al Parcului Național Domogled-Valea Cernei unde au fost invitați să împoărtășească din experiențele lor domnii Dan Alexoae Și Cătălin Ștefan Șutoi.

Cei prezenți au ascultat povestea transformării lui Cătălin Șutoi dintr-un tânăr iubitor de natură în actualul instructor atestat internațional în speologie parapantă rafting și canyoning și lista nu e completă. Acum Cătalin este Ghid si proprietar al unei firme de turism de aventura în Velden an der Pegnitz în Parcul Natural Franconia Elvetiana și iată cum experiența unui român care a facut carieră într-o arie protejată din Germania se întoarce pentru a fi folosită în zona de unde acesta a plecat.

Dan Alexoae a vorbit despre medicina străveche exemplificând cu obiecte din zonă legăturile între tradițiile etnografice și practicile empirice folosite pentru sănătate înainte de apariția medicinei. De la ritualuri magice la înțelepciunea populară, Dan ne-a fermecat cu frumusețea obiceiurilor locale și a obiectelor care sunt parte și marturie a istoriei acestor locuri.

 

Au participat ”aventurieri” cunoscuți ca practicanți de sporturi extreme precum Flaviu Cernescu, au participat oameni care au fost pionierii promovării zonei precum Naziana Moșanu, profesori, etnologi și bineînțeles elevi de la Liceul ”Hercules” din Băile Herculane. Întâlnim oameni minunați și se conturează proiecte de viitor pentru că suntem foarte receptivi la ideile pornite din dragoste pentru natură. Următorul eveniment organizat de Parcul Național Domogled-Valea Cernei este în 8 februarie intitulat ”despre biodiversitate în Sud-Vest” este susținut de Doru Panaitescu care este unul din cei mai cunoscuți promotori ai promovării naturii prin cunoaștere.

Așadar, 8 februarie sunteți invitați la o prezentare de fotografii remarcabile de animale și păsări surprinse în mediul lor natural.  Este în acelaș timp o întâlnire indoor a pasionaților de natură și a pasionaților de fotografie care revin regulat pe Valea Cernei pentru frumusețea și energia de aici.

 

4,403 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.