Vulturul pleșuv revine în arealul Parcului Natural Porțile de Fier. Maiestuoasa pasăre surprinsă în imagini în zona portului Orșova

Apariție spectaculoasă în arealul Parcului Natural Porțile de Fier unde un fotograf amator a surprins în imagini vulturul pleșuv sur. Maiestuoasa pasăre a fost văzută în apropierea portului Orșova:

”Parcul Natural Porțile de Fier a avut un vizitator neașteptat, dar foarte frumos și impresionant prin dimensiuni: vulturul pleșuv sur – Gyps fulvus. Mulțumim pe această cale d-lui Adrian Brăgaru că ne-a semnalat primul această vizită, pasărea odihnindu-se în apropierea portului naval Orșova și fiind hăituită de ciori (un comportament normal în rândul păsărilor, mai ales în perioada de cuibărire)”, au scris reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier pe o pagină de socializare.

Vulturul pleșuv sur (Gyps fulvus) este o pasăre răpitoare de zi de talie mare, din familia Accipitridae, protejată de o serie de convenții internaționale, până de curând considerată o specie dispărută definitiv de pe teritoriul României. Deși, generic vorbind este o pasăre de pradă, practic este o specie necrofagă care se hrănește cu hoituri, având rol de sanitar pe lanțul trofic din arealul de răspândire. Dată fiind anvergura impresionantă a aripilor – până la 2,65 metri, poate parcurge distanțe foarte mari în căutarea hranei din ce în ce mai dificil de găsit pe teritoriul unei Europe cu relativ puține arii naturale.

În ultimii ani, probabil și ca efect al măsurilor de conservare pe plan internațional, a crescut numărul de semnalări ale speciei, ceea ce poate însemna începutul întoarcerii acestor maiestuoase păsări pe teritoriul Rezervației Parcului Natural Porțile de Fier unde, dat fiind statutul de arie naturală protejată, găsește o zonă propice pentru dezvoltare.

 

Voica Briceag

7,885 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.