O nouă operație în premieră realizată de medicul neurochirurg Cristian Pîrjol

O nouă operație în premieră la Drobeta Turnu Severin, efectuată de medicul neurochirurg Cristian Pîrjol! Este vorba despre o intervenție medicală de care a avut nevoie o pacientă în vârstă de 74 de ani. Femeia a alunecat pe scări și și-a tasat o vertebră. Pentru recuperarea pacientei s-a folosit o metodă minim invazivă, o operație realizată în premieră în cadrul unității medicale. Mai exact pentru refacerea vertebrei afectate s-a folosit un ciment special. Acum, pacienta este în stare bună și urmează ca în câteva zile să fie externată, complet recuperată.

Spitalul județean de urgență își crește adresabilitatea către pacienți prin efectuarea unor operații în premieră care se realizează de regulă doar în marile centre universitare. O nouă astfel de intervenție a fost efectuată de medicul neurochirurg Cristian Pîrjol. Pacienta, o femeie în vârstă de 74 de ani a căzut pe scări și a rămas imobilizată la pat cu dureri cumplite după ce și-a tasat o vertebră. Pentru a grăbi recuperarea, medicul a apelat la o intervenție minim invazivă, realizată în premieră în cadrul unității medicale:

”Este vorba despre o operație minim invazivă. Este vorba despre o fractură-tasare la o pacientă în vârstă, post traumatică la nivelul toracic. Operația a constat în introducerea de ciment prin niște trocare percutal, așa numita operație de vertebro plastie, astfel încât, fragmentele fracturate au fost consolidate grăbind vindecarea cu trei patru luni. Este o operație realizată în premieră și care de regulă se realizează doar în centrele universitare”, a precizat medicul.

La doar câteva ore după operație, pacienta nu a mai simțit niciun fel de durere, a reușit să se ridice din pat și chiar să se plimbe pe holurile secției, sub supravegherea medicului:

”Auzisem de domnul doctor Pîrjol că este foarte bun. Când am ajuns la dumnealui mi-a recomandat să cumpăr o centură pe care am purtat-o 10 zile. Nu m-am putut ridica din pat. Mi-a făcut tratament, mi-a zis că mă operează. Ieri (n.r. 17.07.2018) m-a operat și uitați-mă azi, stau pe marginea patului. Are niște mâini de aur. Cine suferă de așa ceva să nu mai meargă la Craiova sau la Timișoara sau la București. Să vină aici la domnul doctor că este foarte bun” a spus Elena Bogdan.

Astfel de operații executate în premieră cresc încrederea pacienților în serviciile medicale oferite de unitates spitalicească, dar mai ales în medicii care le execută:

”Sunt din Severin, dar noi nu am știut că se operează în Severin hernie de disc, decât la Craiova și Timișoara. Domnul doctor este al doilea Dumnezeu. Nu am cuvinte. Și cum explică omului ce trebuie să facă, nu am cuvinte” a spus o pacientă.

Serviciile oferite de unitatea medicală au adresabilitate și în alte județe, iar mulți pacienți vin special în Mehedinți pentru a primi îngrijiri medicale. Este și cazul femeii din imagine:

”Sunt din județul Gorj. Am umbalt pe la nenumărați medici până să ajung la domnul doctor. Am făcut programare și uitați-mă aici. Sunt operată de câteva zile, mă simt foarte bine și cred că plec acasă”

Spitalul județean de urgență este cea mai importantă unitate medicală din județ, iar specialiștii din cadrul spitalului precum și intervențiile efectuate de către aceștia nu fac decât să crească gradul de încredere în serviciile medicale oferite aici:

”În primul rând ne va crește adresabilitatea. Oamenii văzând că se fac intervenții cât mai laborioase care sunt de multe ori în premieră la nivelul spitalului și care de obicei se fac în centre universitare, se adresează nouă ”a precizat Vitor Maliborschi, managerul Spitalului Județean de Urgență.

Prima operație de vertebroplastie a fost efectuată în România în anul 2009. Practic, metoda folosită constă în injectarea unui ciment special.

 Voica Briceag

93,860 total views, 1 views today


2 Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.