Severinul riscă să rămână din nou în frig! Gradul de încasare a facturilor de încălzire a scăzut la 60%

Severinenii riscă să rămână din nou în frig, acest lucru fiind posibil după ce gradul de încasare a facturilor pentru energia termică furnizată a scăzut la 60%. Încasările mici ar putea face ca municipalitatea să intre în incapacitate de plată şi să fie în imposibilitatea de a mai furniza căldură:

screciu-cirjan-si-spaet

„Acum, este o situaţie mai specială comparativ cu perioada în care căldura era furnizată de RAAN, şi nu de un serviciu al primăriei.  Noi, riscăm să ajungem la un blocaj dacă nu se vor încasa facturile pentru căldura furnizată. Severinenii trebuie să înţeleagă că e absolut necesar să facă un efort şi să achite la zi facturile de încălzire,, a precizat primarul Severinului, Marius Screciu în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari.

„Trebuie să înţelegem că dacă nu se plăteşte nu putem beneficia de acest serviciu. La RAAN era o situaţie, dar această situaţie nu mai există. În momentul acesta avem restanţe foarte mari. Sunt asociaţii care nu au plătit de anul trecut. Oamenii trebuie să înţeleagă că dacă nu plătim acest serviciu, nu vom avea căldură”, a susţinut şi viceprimarul Severinului, Daniel Cîrjan.

Sunt oameni şi oameni, iar în Severin sunt şi asociaţii ale căror datorii sunt inexistente, dar sunt şi asociaţii unde un singur proprietar are 20.000 lei, datorie la întreţinere.

administratori-bloc-intalnire-teatru

Aşa că, dacă gradul de colectare al facturilor nu va ajunge la cel puţin 80% întreg oraşul riscă să rămână fără căldură, sau, se va trece la debranşări punctuale, la asociaţiile care au datorii, iar în frig vor sta deopotrivă bunii şi rău platnicii căci, la ora actuală, sistemul nu permite debranşarea individuală doar pentru cei care au datorii.

Primăria Drobeta Turnu Severin a avut dificultăţi în a furniza căldură în această iarnă către locuitorii oraşului, acest lucru, după ce lucrările la noua  centrală a oraşului nu au fost finalizate. La ora actuală oraşul primeşte căldură de la RAAN după ce s-a reuşit închirierea echipamentelor termocentralei şi repornirea Romg Termo pe păcură, o variantă mult mai scumpă decât cărbunele.

noua-centrala-pornita

Totodată, se lucrează şi pentru finalizarea lucărilor la noua centrală a Severinului, centrală ca va funcţiona în sistem de cogenerare şi care va produce gigacalorie la un preţ de aproximativ 200 lei. Lucările la această investiţie ar trebui să fie gata la începutul lunii februarie.

Voica Briceag

15,589 total views, 1 views today


Niciun comentariu

  1. Personal ,am fost la sedinta si lucrurile au stat in felul urmator: discursul primarului a parut sa fie(sper sa fie cu adevarat) la obiect si a parut a fi in spijinul cetateanului. Este adevarat ca nicaieri in lume nu primesti servicii fara sa platesti ! Insa nicaieri in lume nu exista sa platesti ceeace nu ai ! De pilda,daca lucrurile la caldura stau binisor(chiar daca gigacaloria s-a scumpit cu 50 lei) nu acelasi lucru se poate spune la apa calda. Este stiut faptul ca o mare parte a populatiei si-a montat boilere,pe care prefera sa le foloseasca si in prezent,ca urmare a faptului ca apa calda vine la robinet dupa un consum apreciabil de apa rece,ca pretul unui metru cub de apa calda este ridicat,etc,etc. SPAET- ul insa nu tine cont de aceste particularitati si pretinde ca va calcula consumul de apa calda in functie de numarul de persoane de pe o scara.Aceast lucru reprezinta un abuz,intrucat ei nu au facut investitii in achizitionarea de aparate de masura pe scari,inssa factureaza dupa bunul lor plac. Au solicitat blindarea apei calde,pe cheltuiala proprietarului, desi nu exista prevedere legala in acest sens,motiv pentru care proprietarii care au recurs (fortuit ) la aceasta metoda se pot indrepta ,legal, impotriva celor care au dispus aceasta masura. Daca nu se va revizui acest abuz,multe facturi vor fi refuzate la plata,si de aici consecintele.Eu nu voi fi niciodata de acord sa tot fim la cheremul celor care ne iau banii cum cred ei de cuviinta. Cei de la SPAET sa iasa pe teren si sa faca verificari,nu sa stea in birouri,la caldura(zici ca te sufoci cand intri in birouri la ei),sa vada cum se strang banii de la populatie.Si mai au pretentia sa platesti si ce nu ai ! Pai daca din 30-40 persoane de pe o scara doar 10 folosesc apa de la retea cum sa facturezi 30-40 mc.(acesta era consumul de pe vremea cand proprietarii nu isi pusesera boilere). Referitor la calculul penalizarilor: cum sa se calculeze penalizari dupa 30 zile de la emiterea facturii,cand la asociatii ajunge dupa 10-13 zile iar 2-4 zile dureaza calculul facturilor. Deci din 30 zile,proprietarul trebuie sa se incadreze cu plata in cel mult 15 zile. Personal declar public,ca nu voi accepta la plata facturile in care apa calda nu va fi corect calculata! In fond nu am alta pretentie,decat CORECTITUDINE ! Ar fi interesant de stiut,la nivelul orasului,cate facturi vor fi refuzate la plata pt luna decembrie. Si daca exista refuzuri asta nu ar insemna ca SPAET-ul le-a calculat corect ! Exista prea mare tupeu la persoanele care sunt puse la conducerea SPAET_ului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.