Șimian, prima comună din țară care demarează lucrările pentru extinderea rețelei de gaze naturale pe fonduri nerambursabile

Comuna Șimian este prima comună din țară care va începe lucrările de execuție a rețelei de gaze naturale după ce a fost semnat contractul de execuție a lucrărilor care vizează extinderea rețelei de gaze naturale în satele Șimian, Cerneți, Dedovița Nouă și Dudașul Cernețiului, iar pe parcurs se are în vedere extinderea rețelei și în celelalte sate componente ale comunei. Lucrările sunt preconizate să înceapă în perioada următoare.

Rețeaua va avea o lungime de aproximativ 70 de kilometri și prevede inclusiv racordul locuințelor. Investiția este una record a cărei valoare se ridică la aproximativ 15 milioane euro, bani proveniți din fonduri nerambursabile.  

În prezent, combustibilul utilizat de locuitorii comunei Șimian pentru încălzire este constituit din energie electrică, masă lemnoasă, cărbune şi carburanţi lichizi, iar pentru prepararea hranei se foloseşte energia electrică sau butelii cu gaze lichefiate. Mai mult, utilizarea combustibililor solizi are un impact negativ asupra mediului (tăiere de păduri, poluare mediu), iar aprovizionarea cu butelii nu poate asigura confortul minim necesar pentru consumatori. Funcţionarea echipamentelor care produc agent termic necesar pentru încălzirea cu combustibil solid (lemn de foc) este afectata de calitatea si umiditatea lemnului. Pregătirea lemnului pentru ardere necesita efort fizic considerabil pentru tăiere, în condiţiile în care populaţia din mediul rural este deja îmbătrânită. Depozitarea lemnelor este dificilă și necesită un spaţiu mai mare de depozitare.

Pentru locuinţele individuale, instituţii publice, societăţi comerciale, etc., racordate la sistemul inteligent de distributie a gazelor naturale, asigurarea agentului termic se va realiza prin montarea de centrale termice şi/sau sobe de teracotă. Pentru blocurile de locuinţe racordate la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, asigurarea agentului termic se va realiza prin intremediul unui sistem centralizat de producere a energiei termice la nivel de bloc/zona rezidenţială şi nu prin sisteme individuale/de apartament.

Prin implementarea acestui proiect, primarul comunei Șimian, Constantin Trușcă, reușește să puncteze o nouă reușită administrativă prin intermediul căreia, confortul locuitorilor comunei va crește considerabil, iar Șimianul tinde să devină o veritabilă zonă rezidențială din ce în ce mai căutată pe piața imobiliară. Trușcă este în acest moment cel mai performant primar al județului Mehedinți care a reușit în timp record să transforme spectaculos comuna. În acest moment toate drumurile locale au fost modernizate, pe fonduri europene se apropie de finalizare și construcția a două noi grădinițe în Șimian și Cerneți, iar spațiile verzi au fost refăcute și transformate în zone de relaxare care pot concura în orice moment cu cele oferite în zonele urbane din orice oraș din țară.


13,784 total views, 3 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.