Zi de doliu în muzica populară românească. Ion Dumitrașcu a încetat din viață

Este zi de doliu în muzica populară românească. Ion Dumitrașcu a murit joi dimineață. Inima i-a cedat, iar un infarct i-a fost fatal. Interpret de muzică populară şi păstrător al tradiţiilor româneşti, Ion Dumitraşcu a fost unul dintre cei mai aprigi păstrători ai cântecului popular și al tradițiilor din zona de nord a județului Mehedinți. Și-a transformat casa într-un veritabil muzeu al tradițiilor și al portului popular, iar de-a lungul anilor a strâns, a restaurat și a conservat peste 300 de costume populare. Și-a pus cu generozitate colecția la dispoziția publicului, iar mehedințenii, dar și românii din țara întreagă au admirat impresionanta sa colecție de costume populare.

Ion Dumitraşcu păstra cele peste 300 de costume populare în casa lui de la Ludu, un sat din zona Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Nelu Dumitrașcu a pornit acum într-o călătorie nouă. A fost mentor și prieten pentru mulți dintre interpreții de muzică populară. Ionuț Tudorescu a postat un mesaj sfâșietor după aflarea veștii trecerii în neființă a celui care i-a fost ca un părinte:

”Scena era un lucru sfânt. Portul popular era un lucru sfânt. Cântecul era un lucru sfânt,așa cum l a cunoscut de la străbuni în leagănul ponorean. Mi-a dat viața cântecului meu , am deprins primii pași la îndemnul lui , am urcat în scenă la îndemnul lui , dar uite că vine o zi când scena pentru el s-a prăbușit . Cu adânca tristețe îmi iau rămas bun de la cel care a fost pentru mine tată, mentor și prieten adevărat ION DUMITRAȘCU! Drum lin spre cer , tată drag ! ”

Va spune de acum în ceruri povestea portului popular românesc și a cântecului nostru popular. În urma lui rămâne durerea, tristețea, dar și un gol imens. Lada de zestre a Mehedințiului este mai săracă fără Ion Dumitrașcu. Dumnezeu să îl odihnească!

12,366 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.