Colegiul Decebal din Drobeta Turnu Severin a fost retrocedat către Congregatio Jesu. Află aici ce se va întâmpla mai departe

Comisia specială de retorcedare din subordinea Guvernului României a notificat Primăria Drobeta Turnu Severin cu privire la decizia de retrocedare a clădirii în care funţionează Colegiul Tehnic Decebal. Clădirea a fost revendicată de un Congregatio Jesu, un institut creştin, care în perioada 1852-1948 deţinea cinci scoli în România, de la grădiniţă până la bacalaureat în Bucureşti şi în oraşele Brăila, Turnu-Severin si Craiova.  De altfel, mult timp, liceul nr. 3 a purtat denumirea de Şcoala de Călugăriţe.  Acum, congreţia vrea să reintre în posesia acesto spaţii, iar statul le-a dat dreptate.

congregatio jesu

Aşa că, primăria trebuie să găsească de urgenţă o soluţie, iar primarul Severinului a declarat ferm că nu are de gând să cedeze clădirea fără luptă, mai ales în contextul în care municipalitatea nu dispune nici de spaţii, nici de bani pentru a muta şcoala:

marius-screciu

„În 26 ianuarie am primit un document de la comisia specială de retorcedare prin care eram anunţaţi că Liceul Decebal a fost retrocedat Congregaţiei Jesu, fostul institut Sfânta Maria. În acest moment avem posibilitatea ca în 30 de zile să contestăm această decizie, lucru pe care îl vom şi face. Eu sper să câştigăm în instanţă, iar congregaţia să primească de la statul român despăgubiri, iar clădirea să ne rămână”, a declarat Marius Screciu.

Măicuţele ar urma să primească doar corpul în care se desfăşoară orele de curs şi o suprfaţaă de teren din curtea şcolii. Celelalte clădiri care au fost construite mai recent, căminul şi cantina, nu fac obiectul retorcedării.

liceul 3

Potrivit legii, şcolile şi grădiniţele care pierd sediile din cauza proceselor de retrocedare au la dispoziţie 10 ani pentru găsirea unei alte clădiri doar că, până la mutarea școlilor în alte clădiri, Primăria trebuie să plătească chirie pentru școlile care funcționează în clădirile retrocedate.

Voica Briceag

14,397 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.