În România sunt câteva mii de părinţi pentru care timpul are un alt ritm. Este unul alert, asemenea unui ticăit de ceas, în care fiecare secundă poate face diferenţa dintre viaţă şi ceea ce este dincolo de viaţă. Ei sunt părinţii copiilor insulino dependenţi, 3000 în total în toată ţara. Viaţa lor se desfăşoară între aparatul de măsurare a glicemiei şi injecţia cu insulină. Manifestarea unei crize de diabet nu se face după „un program de lucru” şi poate apărea în orice moment, iar în acele clipe orice secundă contează. Medicina modernă oferă soluţii de monitorizare, iar un senzor aplicat pe mâna insulino depedentului transmite în timp real, pe un telefon mobil, datele glicemiei, lucru ce uşurează intervenţia. „Da, şi eu pot!” este proiectul demarat de Gabriela-Elena Airinei, descoperita cu Diabet tip 1 în anul 2002, alături de soţul ei Cristian Airinei. Fac împreună turul României pe bicicletă pentru a strânge fondurile necesare achiziţionării senzorilor de monitorizare a bolii care vor ajunge la cei 3000 de copii care sunt insulino dependenţi. Proiectul a ajuns şi în Mehedinţi, unde au fost însoţiţi pe o parte a traseului de bicicliştii de la Cyclomaniacs:
„Proiectul nostru a început în luna noiembrie anul trecut, cu gândul de a strânge fonduri pentru copiii cu diabet tip I din România. Avem 3000 de copii la ora actuală insulino depedenţi declaraţi în ţara noastră, iar prin acest tur al României pe care îl facem vrem să strângem fonduri pentru a le cumpăra sisteme de monitorizare continuă a glicemiei. Acest sistem este un senzor care se aplică pe mânuţa copilului, îi citeşte glicemia din cinci în cinci minute, important este că avem un trend al glicemiilor, iar părinţii printr-o aplicaţie pe telefonul mobil pot să supravegheze copilul, medicul curant la fel, iar atunci nu mai există teamă de a intra copilul în hipoglicemie sau în hiper glicemie deoarece putem să luăm măsuri din timp. Şi eu sufăr de diabet, diabetul meu este prietenul meu, m-am împrietenit cu el pentru că îl iau cu mine peste tot, 24 de ore din 24, suntem prieteni de 15 ani. Da, sunt insulino depedentă, de 15 ani, m-am întors în oraşul natal, alături îmi sunt prietenii de la Cyclomaniacs şi vreau să le mulţumesc din suflet că au venit să ne susţină, alături de mine este soţul meu care mă însoţeşte şi care este motorul proiectului, Da, şi eu pot, pentru că aşa se numeşte proiectul, da şi eu pot, pentru că pot să fac aceşti 3.000 de kilometric pentru copii cu diabet,” a declarat Gabriela-Elena Airinei, severineanca curajoasă care pedalează pentru copii cu diabet.
„Este foarte bine că ea a ales să facă acest lucru pentru că cei mici nu ştiu cum să monitorizeze glicemia, un copil nu ştie când are glicemia prea mică sau prea mare, iar faptul că va avea un sensor, iar părinţii lui în primul rând, vor şti când să administreze insulina este un lucru benefic. O felicităm şi ne alăturăm acestui demers”, a declarat Florin Albei, reprezentantul asociaţiei Cyclomaniacs.
„Vrem să arătăm că mişcarea face bine şi mai ales în cazul persoanelor care suferă de o anumită boală, medicii recomandă mişcarea., în special în diabet, iar acesta a fost şi unul dintre motivele care ne-au determinat să demarăm acest proiect”, a declarat Cristian Airinei, soţul Gabrielei, cel care o însoţeşte în parcurgerea turului României pe bicicletă.
Fondurile generate de aceasta aventura vor fi donate asociatiei „SPRIJIN PENTRU DIABET” pentru a achizitiona sisteme de monitorizare a glicemiei, sisteme necesare copiilor cu diabet tip 1. Acestea permit monitorizarea si alarmarea in cazul in care valorile glicemiei ies din parametrii.
Informaţii suplimentare despre cum puteţi sprijini acest proiect găsiţi pe site-ul proiectului, https://www.dasieupot.ro.
Voica Briceag
3,161 total views, 1 views today