Timp de 10, zile voluntari și studenți la arhitectură și-au amenajat tabăra de bază în comuna mehedințeană, Iseverna. Scopul a fost acela de a redescoperi tehnicile străvechi de construcție a caselor din nordul Mehedințiului. Studenții au uitat pentru câteva zile de tehnicile moderne de construcție și au revenit la tradițional. Două case din localitate au fost resturate folosind tehnici de construcție folosite în urmă cu zeci de ani.
Reparațiile au inclus înlocuirea tencuielilor anterioare, realizate cu mortar pe bază de ciment cu tencuieli din pământ, paie și lână, reparații ale unor elemente de lemn deteriorate, văruieli și igienizări, precum și amenajări ale interioarelor, folosind obiecte găsite în case. În perioada următoare urmează să fie publicate releveele și propunerile de punere în valoare a arhitecturii tradiționale locale, realizate de studenți.
Cele două case (‘a Babii Măriuța’ și ‘a lui Nea Gheorghiță’) pot fi deja vizitate, acestea putând fi găsite în spatele școlii din Isverna, respectiv, în Canicea.
Evenimentul s-a derulat în cadrul taberei de Gust și Estetică Tradiționale! Cercetarea etnografică de teren, realizată de 5 voluntari — doctoranzi și masteranzi a cuprins întregul teritoriu al județului Mehedinți. Au fost vizitate 20 de sate, au fost contactați 55 de informatori și au fost culese peste 120 de rețete ale unor preparate din bucătăria tradițională mehedințeană. Rezultatele acestei cercetări, după prelucrare, urmează să fie publicate în perioada următoare.
Ambele activități s-au desfășurat în perioada 10-20 iulie 2017 în Comuna Isverna și pe teritoriul județului Mehedinți.
Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și este implementat de Asociația Sinaptica în parteneriat cu Primăria Isverna, Mehedinți, și Facultatea de Litere a Universității din București — Departamentul Studii Culturale.
În timpul taberei de arhitectură au fost reparate două case cu o vechime mai mare de 100 de ani, din Isverna. La tabără au participat, ca voluntari, atât 10 studenți la arhitectură, cât și alte 4 persoane care s-au implicat după ce au aflat de tabăra aflată în derulare.
n.r. foto: Alexandra Vărzan
Voica Briceag
7,004 total views, 2 views today