”Gazde bune în case bătrâne”- proiect pentru satul tradițional din Podișul Mehedințiului

Anii au trecut peste satele situate în Podișul Mehedințiului, iar zeci de case sunt fantomatice lăzi de zestre ale unui trecut plin de viață, bântuite doar de amintirile anilor de altă dată. Nimeni nu mai deschide porțile bătrâne, dar acest lucru nu înseamnă că, povestea nu e dusă mai departe, căci povestea caselor bătrâne a ajuns și la membrii asociației Sinaptica. Pentru a demonstra că se poate și că viața satului trebuie să meargă mai departe, voluntarii asociației au recondiționat o casă bătrânească și au refăcut un cuptor de ars varul în satul Podeni.

Uitarea nu trebuie să se aștearnă peste satul românesc în pofida modernismului și a depopulării. Zidurile bătrâne sunt fantomatice lăzi de zestre în care sunt păstrate tradiții, obiceiuri și povești încă nespuse. Este și cazul a zeci de sate din Podișul Mehedințiului, care așteaptă în liniște și uitare ca negura timpului să se ridice pentru a-și spune din nou povestea. Povești din vremuri de altă dată, sunt readuse în atenția publicului de voluntarii Asociației Sinaptica. Ei au recondiționat o casă din satul Podeni, dar și un vechi cuptor de ars varul:

”O casă cu poveste, a copilăriei noastre…am mers să nu o las sa cadă, am mers sa fac din nou echipă cu alții ca mine, necunoscuți dar atât de aproape de mine, am mers să îl revăd pe Pârvu si odastra lui…de fapt am fost să imi amintesc de bunicii mei dragi și de o parte din viața mea!!!” a spus Monica Păunescu, unul dintre voluntarii implicați în proiect.

Vor prin ceea ce fac să readucă valorile tradiționale românești în atenția turistului ai căror pași pășesc pentru prima dată în podișul Mehedințiului și care vin aici tocmai pentru a căuta autenticul zonei:
”Sunt nişte locuri care aşteaptă să le dai viaţă, simţi că nu mai este o casă părăsită, simţi că s-a luptat să trăiască până acum, a trecut prin istorie, prin războaie, cutremure, tot felul de lucruri şi nu aşteaptă decât să-i deschizi uşa, să o mături, iar ea va trăi în continuare”, a spus Ionică Pîrvu.

 

Proiectul de reabilitare a casei din satul Podeni și a cuptorului de ars varul face parte din proiectul ”Gazde bune în case bătrâne”un proiect mai amplu al asociației Sinaptica finanțat din Fondul Cultural Național.

 

Voica Briceag

 

5,660 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.