Ionuţ Sibinescu, ALDE: „A fost aprobată înfiinţarea unităţii pentru managementul apei grele „

Guvernul nu abandonează stocul de apă grea aflat în custodia Romag Prod si a fost luata decizia finanţării înfiinţării unei unitati pentru managementul apei grele. Guvernul a aprobat această solicitare, rămâne de văzut acum în subordinea cărui minister va funcţiona. La ora actuală, pe platforma Romag Prod se află apă grea care valorează mai bine de un miliard de euro:

sibinescu

„Nu ştiu dacă aceasta va rămâne formula, (n.r. unitatea pentru managementul apei grele) dar în mod cert se va înfiinţa. Nu au fost alocate fonduri pentru această unitate pentru că ea nu se ştie încă în cadrul cărui minister va funcţiona. Fiind o rezervă de stat ar putea foarte bine ca Ministerul de Interne să spună că aceată rezervă să fie trecută la ei. Este trecută şi în buget, iar în momentul de faţă este chiar primul punct. Urmează să fie şi finanaţă, dar să aflăm în primul şi în primul rând în subordinea cărui minister va fi” a precizat pentru descoperamehedinti.ro senatorul mehedinţean, Ionuţ Sibinescu.

Astfel, la ora actuală este prevăzută înfiinţarea unităţii pentru managementul apei grele, urmând ca după ce se va stabili în subordinea cărui minister va funcţiona, să se rectifice bugetul astfel încât să fie alocată şi finanţarea necesară acestei investiţii.

poluare-raan

Pe toată perioada de funcţionare a uzinei de apă grea, a fost produsă apa grea necesară primei încărcări pentru reactoarele 1, 2, 3 şi 4 de la Cernavodă şi cea necesară pentru completările anuale, pentru o durată de viaţă a acestor reactoare, estimate la 30 de ani. Atfel, în acest mometn, pe stoc se aflaă apă grea care vlaoreazăp peste 1 miliard de euro. Nu e nevoie să fi specialist în industria nucleară ca să înţelegi că vasele în care este depozitată această apă grea au nevoie de o temperatură corespunzătoare, astfel încât să nu îngheţe, caz în care produsul ar fi compromis total. Practic, stocul de apă grea se poate degrada în orice moment fără această căldură, apa grea având ca particularitate faţă de apa obişnuită îngheţul la trei grade. Lunar la ROMAG PROD se cheltuiesc 800.000 de lei cu plata facturilor la energia electrică şi salariile celor 94 de angajaţi care au mai rămas pe această platformă.

Voica Briceag

5,772 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.