Mehedințeni reținuți pentru pentru constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți

Patru mehedințeni au fost reținuți preț de 24 de ore la propunerea procurorului DIICOT, iar față de alte trei persoane persoane  s-a dispus măsura controlului judiciar. Cei trei sunt cercetați pentru pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de migranți. Rețeaua funcționa de câteva luni bune, iar rețeta era următoarea, conform unui comunicat remis de DIICOT Mehedinți:

”În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 15.05.2017 și până în prezent, în zona comunei Cetate din județul Dolj și pe teritoriul Bulgariei, corespunzător acestei zone, s-a constituit un grup infracțional transnațional ce a acționat în vederea săvârșirii infracțiunii de trafic de migranți, prin racolarea, transferarea, călăuzirea și transportarea unor persoane de origine arabă, pe teritoriul României în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat și pentru obținerea unor foloase patrimoniale în schimbul acestor activități infracționale” se arată în comunicat.

Atribuțiile membrilor grupului infracțional organizat au constat în călăuzirea și transportarea persoanelor de origine arabă la granița de vest a României, respectiv în municipiul Timișoara, județul Timiș. Primul palier al grupului infracțional organizat cu ramificație transnațională a fost constituit de către persoane de origine bulgară ce acționau pe malul bulgăresc al Dunării și care aveau rolul de a racola persoane de origine arabă și de a asigura transferarea acestora pe malul românesc al Dunării, cu ajutorul unor ambarcațiuni.

Preluarea migranților pe malul românesc al fluviului Dunărea era asigurată de către inculpați, transportul făcându-se cu o căruța în locuri ferite (în plantații de vie sau la stâna de ori pe care unul dintre inculpați o are pe malul Dunării).

Migranții erau duși apoi cu diverse autoutilitare la granița de vest a României. Pe traseu erau mereu mai multe mașini dintre care una avea rol de ‘antemergător’ pe parcursul traseului, acest rol presupunând anunțarea șoferului care trasporta migranții despre eventualele filtre ale poliției.

Astfel membrii grupării au efectuat transporturi ale migranților spre granița de vest a României în data de 15.05.2017, 04.06.2017, 12.06.2017 și 24.07.2017.

În cursul nopții din data de 24.07.2017, ora 03.10, au fost interceptate 2 autoutilitare cu numere emise de către autoritățile bulgăre, în vehicul fiind depistat unul dintre inculpați, care conducea autovehiculul respectiv precum și 12 cetățeni de origine arabă care nu aveau asupra lor nici un document de identitate.

În cel de-al doilea autovehicul au mai fost depistate 2 persoane, cetățeni români, aceștia având rol de antemergător în transportarea migranților pe teritoriul României spre granița cu Ungaria.

Pentru destructurarea grupului infracțional, la data de 24 iulie a.c., procurorii D.I.I.C.O.T. — B.T.Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate Craiova și Mehedinți au efectuat 6 percheziții domiciliare, în județele Dolj și Mehedinți.

Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

La activități au participat și jandarmi.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

 

Voica Briceag

6,374 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.