Proiect pentru reabilitarea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin. Află de aici detalii

Se fac pași concreți pentru modernizarea și restaurarea clădirii Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin! Clădirea, aflată într-o avansată stare de degradare, declarată monument istoric de categoria A, are nevoie urgentă de reabilitare. În acest sens, reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți, cei care administrează prin Muzeul Regiunii Porților de Fier clădirea, au depus deja o cerere de finanțare care mai are doar un pas până la semnarea contractului care va asigura fondurile necesare în vederea modernizării clădirii.

muzeu arta exterior 2

Clădirea Muzeului de Artă din Drobeta Turnu Severin este una emblematică pentru oraș. Muzeul este adăpostit într-o clădire somptuoasă, care datează din anul 1890 și a fost construită cu meșteri italieni de familia de negustori Sabetay, cea mai renumită și bogată de pe aceste meleaguri.

muzeu arta interior 2

Clădirea a devenit după 1948 pentru mulți ani sediul Securității. După 1971, clădirea a intrat în proprietatea gospodăriei PCR, fiind amenajată ca reședință a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, iar din 1990 ea a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii și a muzeului Porților de Fier Fier’ care o transformă în secție de artă și este introdusă în lista monumentelor istorice categoria A. Timpul și-a pus însă amprenta asupra clădriii care s-a degradat de la o zi la alta și are nevoie urgentă de reparații:

doinita chircu

”A avut mai multe destinații, dar este acum o secție importantă a Muzeului Regiunii Porților de Fier, secția de artă, care are peste 15.000 de piese importante de pictură, sculptură, grafică, iar această clădire așa cum poate constata oricine, se află într-un grad avansat de uzură”, a precizat pentru descoperamehediniti.ro, Doinița Mariana Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier.

În vederea restaurării obiectivului cultural, reprezentanții Consiliului Județean Mehedinți, cei care administrează clădirea, prin Muzeul Regiunii Porților de Fier,  au făcut demersuri constante, iar în acest moment, cererea de finanțare depusă, mai are doar un pas până la primirea finanțării:

aladin

”Studiul de fezabilitate pe care noi l-am întocmit are în vedere reabilitarea și modernizarea construcției pentru că este într-un stadiu avansat de degradare, iar noi nu avem posibilitatea materială să executăm astfel de lucrări. Din informațiile pe care le am până în acest moment, documentația a fost verificată, iar toate documentele sunt în regulă. Cred că în două, trei săptămâni vom semna contractul de finanțare, tot pe Programul Operațional Regional, pe fonduri europene. Este vorba despre o sumă de aproape 10 milioane lei”, a declarat Aladin Georgescu, Președintele Consiliului Județean Mehedinți.

Vestea că în curând se va semna contractul de finanțare în vederea demarării lucrărilor de reabilitare și restaurare a clădirii muzeului, era așteptată de ani de zile, deopotrivă de locuitorii orașului și de managerul instituției de cultură:

”Este o veste extraordinară, de ani se zile se încearcă să se obțină finanțare pentru reabilitarea acestei clădiri, pentru salvarea ei, vorbim despre o clădire monument de categoria A, și acum, echipa Consiliului Județean a reușit acest lucru. Noi, ca și beneficiari finali, dar și populația ca beneficiar principal, nu putem decât să așteptăm cu mare nerăbdare ca să demareze acest proiect ambițios. În acest moment nu putem decât să felicităm conducerea Consiliului Județean, precum și specialiștii de la Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de Silvia Trancă, pentru realizarea acestui proiect, deosebit de important pentru comunitate”, a mai precizat Doinița Mariana Chircu, managerul Muzeului Regiunii Porților de Fier.

muzeu arta interior

În inventarul muzeului se află în colecții 1.264 tablouri de pictură și grafică, 435 de icoane, majoritatea provenind de la bisericile din lemn din județul Mehedinți și 465 sculpturi și artă decorativă brâncovenească, modernă și contemporană. Simezele muzeului etalează numeroase lucrări, unele chiar capodopere, semnate de mari nume precum: Luchian, Petrașcu, Pallady, Tonitza, Dimitrescu, Șirato, Stoenescu, Iser, Ressu. Aproape o sută de lucrări semnate de pictorul mehedințean Ghiață sporesc valențele patrimoniului artistic al muzeului.

muzeul de arta, interior

Se poate adăuga segmentul feminin al artei prin Rodica Maniu, Micaela Eleutheriade, Lucia Dem. Bălăcescu, Magdalena Rădulescu, Margareta Sterian. Prin prezența volumetrică a sculpturilor în marmoră, piatră, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazăr, Lucaci, se completează colecțiile muzeului severinean. Muzeul mai deține colecții de icoane și artă decorativă religioasă, artă brâncovenească, tapiserii și artă decorativă modernă și contemporană.

Voica Briceag

 

4,882 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.