Şedinţă mixtă a comisie româno-sârbe privind eploatarea S.H.E.N.

Ministrul energiei, Toma Petcu a participat alături de omologul său sârb la o şedinţă extraordinară a comisiei mixte româno sârbe pentru a discuta aspectele cooperării de la Porțile de Fier, dar nu numai. În cadrul întâlnirii au fost abordate şi alte subiecte privind cooperarea dintre cele două state.

Lucrările comisie mixte interguvernamentale româno-sârbe ar fi trebuit să aibă loc la Bucureşti, dar s-a luat decizia ca oficialii guvernamentali din cele două ţări să se întâlnească la sârbi. Delegaţia României a fost condusă de Toma Petcu, ministrul energiei, iar cea a Republicii Serbia de Aleksandar Antic, ministrul energiei. Principala temă de discuţie a fost legată de modul de operare comună a sistemul hidroenergetic de la Porţile de Fier:

„Mă bucur că după lungi discuţii, împreună cu domnul ministru şi domnul director am găsit soluţii pentru rezolvarea acestor probleme. Pentru noi este foarte importantă perspectiva de dezvoltare a acestei înţelegeri prealabile şi pentru a ne asigura că lucrurile merg întocmai cum am stabilit astăzi, atât eu cât şi domnul ministru ne-am asigurat că vom monitoriza şi urmări acest proces de negociere” a precizat la finalul discuţiilor Toma Petcu, Ministrul Energiei.

Reprezentnaţii Guvernului României au precizat în repetate rânduri că doresc renegocierea contractului încheiat în 1995 cu partea sârbă privind exploatarea comună a sistemului hidroenergetic de la Porţile de Fier. Reprezentanții Hidroelectrica, care operează partea românească a sistemului Porțile de Fier, s-au plâns în repetate rânduri că sârbii nu au efectuat lucrările de mentenanţă la care s-au angajat prin contract și că, în plus, exploatează apă peste cota ce le revine prin convenție, ceea ce duce la scăderea randamentelor agregatelor Hidroelectrica.

Prin Acordul privind realizarea și exploatarea Sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier, pe fluviul Dunărea, semnat în 1963 între România și Serbia, a fost stabilit că cele două state vor participa, în mod egal, la cheltuielile legate de construcția, reconstrucția și exploatarea Sistemului Hidroenergetic Porțile de Fier. În baza acestui acord, în 1995 a fost încheiat un contract între cele două părți.

În Mehedinţi, Toma Petcu nu a avut nicio întâlnire oficială cu reprezentnaţii autorităţilor publice locale, în contextul în care Severinul se confruntă cu o porblemă delicată în ceea ce priveşte asigurarea agentului termic.

Voica Briceag

 

3,252 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.