Speoturismul, promovat în comun cu sârbii

          Se caută soluții comune pentru promovarea turismului speologic pe malul românesc și sârbesc al Dunării.  În cadrul proiectului „7 Minuni din Mehedinti si Borski”, cod proiect RORS 37, inițiat de Asociația Pro Mehedinți în parteneriat cu Organizația Turistică a municipalității Negotin și fundația Bios din Serbia se va înființa o asociație româno-sârbă de speologie. Scopul asociației va fi acela de promovare a potențialului speologic pe cele două maluri ale Dunării. Detaliile au fost puse la punct în cadrul unei conferințe care a avut loc în perioada 17-19 iunie în localitatea Eșelnița la care au participat 50 de persoane, 20 din România și 30 din Serbia.

           În cadrul conferinței, a avut loc și o sesiune de training în domeniul speo, unul dintre traineri fiind chiar celebrul speolog Cristi Lascu – fost redctor șef al revistei National Geographic România și unul dintre pionierii speologiei în România. Pe lângă experiența de know-how, participanții vor primi suport logistic permanent pentru înființarea Asociației Româno – Sârbe de Speologie, o structură care va avea ca rol realizarea într-un mod strategic, în comun, a unui plan de activitate pentru dezvoltarea și transformarea acestei resurse într-un serviciu pentru sectorul turistic și protejând, în același timp, mediul înconjurător.

          A fost organizată și o vizită la peșterile Ponicova și Veterani. Această conferință a fost prima din cadrul proiectului, urmând ca în lunile viitoare să fie organizate încă patru evenimente de acest gen: Conferința de Off-Road și Enduro, Conferința Pasionaților de Drumeții, Conferința Nautică și Conferința de Pescuit și Vânătoare.

         Proiectul ”7 Minuni din Mehedinți și Borski” este finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră Romania-Serbia, program finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program.

          Valoarea contribuției Uniunii Europene este de 385.884,72 Euro.

www.romania-serbia.net

 

 

 

 

 

 

 

14,142 total views, 1 views today


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.